eStire.ro

Articol actualizat la: 18 January 2018, 17:01

Cercetătorii avertizează: Soarele e slab şi putem asista la o mică glaciaţiune

Cercetătorii avertizează: Soarele e slab şi putem asista la o mică glaciaţiune

Activitatea solară este la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani, avertizează cercetătorii. Condiţiile ar fi similiare celor din Maunder Minimum, momentul din 1645 când Europa a suferit o perioadă îngheţată, când chiar râul Tamisa a îngheţat.

Cercetătorii citaţi de BBC spun că există 20% şanse să se producă schimbări majore de temperatură.

„Orice măsurătoare faci, Soarele este într-o perioadă în care activitatea sa este în scădere“, a declarat Richard Harrison de la Laboratorul Rutherford Appleton, citat de BBC. El a menţionat că de 30 de ani, de când este fizician, nu a văzut niciodată aşa ceva.

Deşi se vorbeşte despre o perioadă de miniglaciaţiune, Lucie Green de la University College London consideră că situaţia e diferită, datorită activităţii umane. „Avem 400 de ani de observaţii şi e o situaţie asemănătoare cu Minimul Maunder. Lumea de astăzi e diferită, activitatea umană ar putea respinge aceste efecte“, a declarat Green.

Mike Lockwood de la Universitatea din Reading a spus că scăderile de temperatură ar putea afecta jet stream-ul global, iar sistemul global va fi diferit. Cantitatea de lumină ultravioletă care atinge stratosfera este mai mică şi aerul rece va pătrunde în curenţii jet – curenţi rapizi din stratul superior al atmosferei care pot influenţa vremea. Rezultatele acestui fenomen vor fi resimţite cu precădere în Europa.

„Există cotituri mari în curenţii jet, numite evenimente de blocaj. Acestea blochează vânturile umede şi călduţe venite dinspre Atlantic şi rămânem numai cu aerul rece din zona Oceanului Arctic şi a Rusiei“, a explicat Lockwood.

Vremea spaţială şi sateliţii

El crede că există şanse mari ca Soarele să devină din ce în ce mai „tăcut“. Analiza nucleelor de gheaţă sugerează că scăderea activităţii solare este mai rapidă decât în orice alt moment din ultimii 10.000 de ani. „Este un declin neobişnuit de rapid“, a explicat cercetătorul. „Estimăm că în 40 de ani există o probabilitate de 10-20% să ne întoarcem la o situaţie similarăcelei create de Minimul Maunder“, a mai declarat Lockwood.

Ar exista şi efecte benefice, susţin oamenii de ştiinţă. „Activitatea solară are un impact major asupra vremii spaţiale, iar aceasta are efect asupra reţelelor de electricitate, asupra sateliţilor, comunicaţiilor radio şi a sistemelor GPS“, explică Green. Vor mai exista, fără îndoială, variaţii ale activităţii solare, dar o perioadă de vreme spaţială mai calmă va ajuta la menţinerea infrastructurii tehnologice de care depindem atât de mult.

Ca-n Evul Mediu

Între secolul XIV şi jumătatea secolului XIX, a avut loc o scădere bruscă a temperaturii în emisfera nordică. Cercetătorii nu au determinat exact cauza acestei scăderi, dar în aceeaşi perioadă a fost înregistrat Minimul Maunder şi se crede că activitatea scăzută a Soarelui a contribuit la scăderea temeperaturii. În Europa a fost atât de frig încât râul Tamisa a îngheţat şi întreg continentul a fost acoperit cu zăpadă. 

 

Urmareste-ne si pe Facebook - Tech Adevarul. Discutam si dezbatem acolo. https://t.co/sE0Bm2vxzZ pic.twitter.com/weed5vaH1l

— Tech Adevarul (@TechAdevarul) December 15, 2013
Sursa: Adevarul