eStire.ro

Articol actualizat la: 19 January 2018, 21:03

INFOGRAFIC Cum va agăţa cometa sonda spaţială Rosetta

INFOGRAFIC Cum va agăţa cometa sonda spaţială Rosetta

Sonda spaţială Rosetta, lansată în 2004, se va trezi din "hibernare" luni, după 31 de luni de somn profund, şi se pregăteşte pentru "întâlnirea vieţii sale", cu cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, informează AFP.

Prin intermediul misiunii sondei Rosetta, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) încearcă să descifreze misterele legate de evoluţia Sistemului Solar de la naşterea sa.

„Cometele sunt «capsule-martor» ale naşterii Sistemului Solar. Deschiderea acestor capsule şi analizarea gazului, a prafului şi mai ales a gheţurilor care le compune va duce la obţinerea unor indicii formidabile despre originea Sistemului Solar şi poate chiar a vieţii, întrucât cometele conţin molecule organice", a spus Mark McCaughrean, un responsabil al explorării spaţiale de la ESA.

Cometa 67P/ C-G a fost aleasă deoarece a zburat 4,6 miliarde de ani în spaţiul profund, până când o trecere a ei foarte aproape de Jupiter i-a modificat radical orbita, în 1959. Practic, cometa nu a fost aproape deloc degradată de razele Soarelui.

Firavul Philae

Sonda Rosetta şi micul ei modul Philae sunt înzestrate în total cu 21 de instrumente ştiinţifice. În această vară, Rosetta se va afla la doar 100 de kilometri de cometă şi va începe să studieze în amănunţime acest bulgăre de gheaţă cu un diametru de 4 kilometri, căutând un loc de coborâre propice pentru modulul ei Philae. Acesta va fi lansat către cometă în noiembrie 2014 şi va sta pe suprafaţa ei până la finalul anului 2015.

Philae cântăreşte numai 100 de kilograme, este făcut din fibră de carbon şi este dotat cu trei picioare care se pot înclina sau roti pentru a stabiliza modulul. Sonda se va prinde de cometă cu ajutorul unui harpon ce se va înfige în suprafaţa îngheţată a corpului cosmic.  

 

Urmăreşte-ne şi pe Facebook - Tech Adevărul. Discutăm şi dezbatem acolo. https://t.co/sE0Bm2vxzZ pic.twitter.com/weed5vaH1l

— Tech Adevărul (@TechAdevarul) December 15, 2013

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

 

Sursa: Adevarul